zondag 30 oktober 2011

Linker voorkant chassis gerepareerd.

Ik had  het plan om vandaag de linker én de rechter voorpoot van het chassis in orde te maken. Het was meer werk dan verwacht. Alleen links is af.
 Zo was het.
De slechte stukken zijn weggeslepen en ik heb een stuk van de bovenkant weggehaald zodat ik het één en ander van binnen uit kan lassen. Eerst de onderkant van de balk. Een groot gat daarin als afvoer voor water en troep. Zo was het origineel ook. Ik heb een stukje hoeklijn verticaal erin gelast voor versteviging van de bumper bevestiging. Origineel zit daar ook een schotje, daar was niks meer van over. De maat van de balk in de hoogte goed in de gaten gehouden, anders past het bumper niet meer. (>79mm)
Zo, alles zit rondom weer dicht. Ik heb aan de voorkant een vierkant gat gemaakt waar ook water en troep eruit kan. Ook kan ik door dit gat de binnenkant van de balk beter tegen roest behandelen. Het gat valt straks weg in het bumper. Eigenlijk is het nu beter dan dat het ooit is geweest. Van de week op een avond ga ik de rechter voorkant onderhanden nemen. Dan is dit hoofdstuk ook weer voorbij.

dinsdag 25 oktober 2011

Plan bijgesteld...

Ik heb de auto omgedraaid. Voorlopig ga ik met de voorkant aan de gang.  Het was wel even 'gehannes' want je kan de auto niet zomaar naar de plek rijden waar ie nu staat, daar heb je een rollende garage krik voor nodig, de heftruck om wat te slepen en te duwen kwam ook goed van pas.
 De voorste steunen van het chassis zijn bij nader inzien wel repareerbaar. Ik heb bij de linker een stuk van de bovenkant eraf gehaald, het is niet zo moeilijk om daar met nieuwe stukken plaat, alles is dan makkelijk van bovenaf te lassen, de boel weer in fatsoen te brengen. Er heeft ook een versteviging gezeten op de plek waar de bouten van de bumper er doorheen gaan. Misschien las ik daar buisjes in. Ik ga er ook voor zorgen dat er goede afwateringsgaten in komen zodat de boel wat langer goed blijft.
 Op deze manier blijft ook het rechter deel met het chassis nr. behouden en wordt daardoor RDW gehannes voorkomen.
Vóór het lassen kan ik mooi een gedeelte van het chassis van binnen al tegen roest behandelen. Dit is trouwens ook de goedkoopste oplossing (geen overzetdelen nodig, geen RDW kosten voor verplaatsen chassis nr). Kan mijn Cebora'tje zich verdienstelijk maken, die heb ik nou toch al!
Het project begint wat overzichtelijker te worden. Ik heb een logisch stappenplan, niet met alles tegelijk aan de gang. Op deze manier verdeel ik de kosten ook een beetje.
1-laswerk: chassis in orde maken, voetenbakken en deurstijl in orde maken
2-chassis behandelen van binnen en van buiten tegen roesten
3-remmen: alle remcilinders vervangen en leidingen, de hoofdremcilinder blijft.
4-elektrisch gedeelte onderhanden nemen, makkie, bijna alles deed het al.
4-motor grote beurt geven en uitlaat plaatsen (nieuwe uitlaat heb ik al)
5-APK keuring, eerste details in orde maken als gordels, deurtjes, etc. Ik laat hem keuren als 'open voertuig' zoals op het kenteken staat (geen zijruitjes). Op aanraden toch alle bankjes erin, in de toekomst gaan ze dit vermelden op je kenteken en zo voorkom je dat je misschien beperkt wordt.
Als de APK 'erop' zit dan moet er nog steeds een boel gebeuren maar dan kan ik in ieder geval al gaan rijden! Bij de benzinepomp verheugen ze zich al.
6-de body onderhanden nemen, er een mooi autootje van maken, niet overdrijven, een deukje mag!
7-Nog onbekend, volgens kenners is er altijd wat met een Land Rover, je blijft bezig, ik zie wel!

zondag 23 oktober 2011

Voorkant 'gestript'.

Vandaag weer verder gesleuteld. Ook het linker voorspatbord is er vanaf. Ik kon nu goed bekijken hoe het (eerst op deze plek nog verborgen) chassis de tijd heeft doorstaan. De linker 'bulkead outrigger' is niet zo best, zit vol met troep en is lekker gaan rotten. Ik ga die maar vervangen, repareren zou ook kunnen, maar een overzet outrigger kost maar 22 euro incl btw, daar ga je niet moeilijk voor doen! Of ik de voetenbakken ga vervangen of repareren weet ik nog niet, is qua werk een beetje om het even. Alles is daar te repareren met rechte plaat, mooie oefening voor mijn laskunsten. Nu de spatborden eraf zijn kan je van alle kanten bij de motor. Alles is simpel en begrijpbaar. Je komt op het blok plaatjes tegen met handige gegevens als klepspeling, er is een plaatje bij de accu dat je voordat je gaat lassen de min los moet halen, de onstekingsvolgorde staat op het inlaat spruitstuk, etc. Misschien is dit extra gedaan omdat deze auto voor defensie is gemaakt en monteurs waar dan ook ter wereld reparaties zouden moeten kunnen verrichten. Ik vind het wel leuk, bij deze auto is alles gedaan voor de functionaliteit en (zie vorig bericht) 'bling-bling' bestond nog niet!


zaterdag 22 oktober 2011

Chassis voorzijde.

Het achtergedeelte van de body staat tijdelijk weer op het chassis. Ik was erg benieuwd of de bevestigingspunten weer goed uitkwamen. Dat is gelukkig zo! Ook is er op deze manier even wat meer ruimte in de werkplaats. De wielen zitten er ook weer even tijdelijk op, ik kan de auto nu een stukje naar achteren rollen en de voorkant onderhanden nemen.


Na het verwijderen van het rechter voorspatbord en de bumper blijkt dat de staat van de voorste delen van het chassis toch slechter is dan ik had gedacht. Daar zal wat aan moeten gebeuren. Er zijn ook overzet delen voor te krijgen, alleen ben je dan het originele chassis nummer kwijt waardoor er misschien weer problemen ontstaan bij een apk keuring. Misschien zijn de bestaande delen nog op te knappen. Ik moet het beter gaan bekijken.

dinsdag 18 oktober 2011

Leuk artikel in Classic Car Magazine.

Ik weet inmiddels aardig wat over de verschillende type's Land Rover die er door de jaren heen zijn gemaakt. Het was me nog niet duidelijk wat er met de naam 'stawag' bedoelt wordt. Simpel: .............., 'stationwagon'!
Hier kwam ik achter na even googelen. Ik stuitte op dit leuke artikel:
http://www.classiccarmagazine.nl/magazine/review/land+rover+109+serie+3+type+stawag+safari+-+tijdloos/
zeker de moeite van een klikje waard. Er staan nog een aantal leuke foto's onderaan.

maandag 10 oktober 2011

Er gebeurt weer wat...

Na een tijdje met weinig tot geen vorderingen aan mijn 'Land Rover Project' ga ik weer verder.  Ik ben de nieuwe achterbalk aan het vastlassen aan het chassis. Ik had, toen de oude balk er nog op zat, alles goed opgemeten. Wel leuk als straks alles weer past en de deuren open en dicht kunnen. Ook staan in het werkplaats handboek alle maten van het chassis die je wil weten in een geval als deze. Eerst de nieuwe balk gehecht in de lengte, toen de hoogte aangepast en ook gehecht. Daarna voor de zekerheid nog eens gemeten en toen de boel serieus vast gelast.
Ik ben erg blij met het Cebora lasapparaat, werkt erg prettig.
Ik begin bovenop, dat is het makkelijkst.

donderdag 6 oktober 2011

Familie.

Gisteren kwam ik deze in Huizen tegen, had ik nog nooit zien rijden. Als ik mijn auto in de originele kleur zou houden zo het ook zoiets worden.
 

woensdag 5 oktober 2011

Gevonden........!

Toen ik klein was had ik één speelgoed auto die mijn favoriet was, een rode Land Rover.
Eindelijk heb ik die weer teruggevonden!
Dit model is al die jaren in mijn hoofd blijven hangen als dé echte Land Rover!
Ik wist zeker dat ik ooit nog eens keer een echte zou gaan kopen. Dat dat een 'serie' model moest worden stond vast.

Dit is eigenlijk dus mijn 'eerste' Land Rover!
 

dinsdag 4 oktober 2011

Cebora 160 MIG lasapparaat.

Ik heb een MIG lasapparaat gekocht om  het laswerk aan mijn auto zelf te gaan doen. Op deze manier kan ik het chassis op mijn 'dooie akkertje' piekfijn zelf in orde gaan maken. Ik heb het lasapparaat gekocht bij RUSTBUSTER.NL in Veenendaal. Een bedrijf dat zich toespitst op alles wat met het restaureren van auto's te maken heeft: lassen, gereedschap, metaal behandeling, plaatwerk, etc. Veel tips en info is op hun site te vinden. Ik ben een beetje aan het oefenen op wat oud plaatwerk, het is alweer een tijdje geleden dat ik op deze manier heb gelast. Als je de instellingen snapt dan is het eigenlijk niet echt moeilijk, ik ben niet echt ontevreden over de eerste resultaten. Inmiddels zit alles uit de ijzer afvalbak al aan elkaar vast!
Aanrader, een handig boekje met veel info en foto's: 'Stap voor Stap MIG/MAG lassen' van M. Brier.